Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Reading Balkans: Жарко Кујунџиски во Сплит

649 kujundziski zarkoВо јули младиот македонски автор Жарко Кујунџиски како гостин на здружението КУРС престојуваше во станот за автори во Сплит. Неговиот престој во рамките на проектот „Reading Balkans“ поддржан од ЕУ, тој го искористи за работа на манускриптот за неговата нова книга.

Освен тоа своите искуства како резиденцијален стипендист ги преточи во Text. „Во Сплит раскажуваат сите и сè“, стои во него, „ – од луѓето до предметите – нивните трогателни стории, се вредни да се чујат и да се запишат на хартија. При една авторска дискусија, која ќе се одржи во ноември месец, Жарко Кујунџиски ќе раскаже за неговиот престој во Сплит.