Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Јамбрешиќ Кирин, Рената

.

jambresic renataРената Јамбрешиќ Кирин, е научен соработник на Институтот за етнологија и фолклористика и на Центарот за женски студии во Загреб. Во хрватски и меѓународни стручни списанија има објавено трудови на тема воена литература од жени, диксурс на сведоци, социјална култура на сеќавање и историја на родовите во Хрватска. Има објавено критики, есеи и куса проза во списанијата: Кворум, Ријечи, Треча, Тема, Форум и Књижевна република како и на Третата програма на Радио Хрватска. Во 2008 година излезе нејзината книга Dom i svijet: o ženskoj kulturi pamćenja, а во 2015 година Korice od kamfora со општествено критичка куса проза и есеи.