Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Reading Balkans: Слаѓана Кавариќ во Сараево

647 kavaricМладата писателка Слаѓа Кавариќ од Црна Гора во јули во рамките на проектот „Reading Balkans“ поддржан од ЕУ гостуваше како резиденцијална стипендистка во Сараво. За време на четиринеделниот престој како гостин на П.Е.Н.-Центарот на Босна и Херцеговина работеше на нејзината нова книга и на една книжевна вечер на 25. јули на лице место им се претстави на читателите.

Во разговор со писателката Леља Каламујиќ раскажа за нејзината збирка поезија Ljudi niotkuda, нејзините книжевни и филозофски урнеци и за нејзината ситуација како млада писателка во црногорската и јужнословенската книжевна сцена. Вечерта беше заокружена со читање на два раскази од ракописот на нејзината книга.

Медиуми: Ослобоџење