Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Од роман за млади до криминалистички роман: Претставување на Тадеј Голоб во Сараево

644 golob tadejВо рамките на проектот „Reading Balkans“ поддржан до ТРАДУКИ П.Е.Н.-Центарот на Босна и Херцеговина во јуни го поздрави словенечкиот автор Tаеј Голоб како Writer in Residence. Вечета на 19. јуни се претстави себе си и своето богато дело, кое се протега од роман за млади преку биографии до криминалистички роман, во разговор со писателот Aхмед Буриќ.

Тадеј Голоб се вбројува во еден од најпознатите и најуспешните автори на Словенија. Особена омиленост стекна со криминалистичкиот роман Jezero, спред кое е планирано сценарио за серија. За време на неговиот престој во Сараево Тадеј Голоб се посвети на вториот том од неговиот криминалистички роман. Во превод на босански јазик досега е објавен неговиот роман Svinjske nogice.

644 golob tadej 02