Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Кумердеј, Мојца

.

kumerdej mojcaМојца Кумердеј, родена 1964 година во Љубљана, е писателка, филозоф и публицист. Нејзините куси раскази се објавени во антологии, како во земјата, така  и во странство и преведени на повеќе од десет јазици за расказот Pod gladino летото 2006 година ја доби наградата од Меѓународниот книжевен фестивал Виленица. Во 2017 година за нејзиниот роман Kronosova žetev беше одликувана со реномираната награда „Прешерн“.