Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Zovite me Esteban

Каламујиќ, Лејла.

620 kalamujic vikajteЗа нејзината збирка раскази Zovite me Esteban, која влезе во потесниот круг за Книжевната награда на Европската унија во 2016 година, авторката Лејла Каламујиќ од Босна и Херцеговина ја доби наградата „Едо Будиша“ за најдобра збирка куси раскази во 2015 година. Во нејзините раскази таа се занимава со темите сексуалност лудило и смрт.

Zovite me Esteban од Лејла Каламујиќ излезе на македонски јазик (извадок) во превод на Ѓоко Здравески под наслов Викајте ме Естебан во издание на Блесок, Скопје.