Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Зајлер, Луц

.

seiler lutzЛуц Зајлер е роден 1963 година во Гера, а денес живее во Вилхелмсхорст крај Берлин и во Стокхолм. По завршувањето на образованието како градежен работник работи како столар и ѕидар. Во 1990 година завршува студии по германистика. Од 1997 година ја води програмата по книжевност во Куќата Петер Хушел. Луц Зајлер патуваше во Централна Азија и Источна Еропа, беше Writer in Residence во Лос Анџелес и стипендист во вилата Масимо во Рим. За своето дело е добитник на повеќе награди, меѓу кои на наградата „Ингеборг Бахман“, на книжевната награда Бремен, на наградата „Уве Џонсон“ и на Германската награда за најдобра книга за 2014 година.