Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Einer

Гстрајн, Норберт.

602 gstrein nekoРасказот на Норберт Гштрајн е хроника на една надоаѓачка катастрофа, осмислена од мајката и двајцата браќа на протагонистот додека чека да го земат во кујната на една селска гостилница. Некој дожиеал бродолом, а нивните објаснувања звучат како обиди да се сопре времето, за да не може да се случи ништо, коешто одамна се случило. И додека само одново почнуваат да раскажуваат за еден живот, кој се опира на какво било раскажување, за читателот се отвора погледот на туристичките опустошувања на една мала општина во Тирол и на едно општеството, во кое алчноста за профит ги поткопала сите меѓусебни односи.

Einer von Норберт Гштрајн [Некој] излезе на црногорски јазик (извадок) во превод на Јелена Кнежевиќ под наслов Neko во издание на ОКФ, Цетиње.