Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Гроздановски, Живко

.

grozdanoski zivkoЖивко Гроздановски, роден 1986 година, израснал во македонското место Бигор Доленци. Во Скопје го посетувал американското средно училиште, а потоа студирал италијански јазик и книжевност на Филолошкиот факултет. Живко Гроздановски пишува проза и поезија и објавува книжевни преводи од италијански јазик. Кон неговите авторски дела се вбројуваат една збирка поезија, две збирки куси раскази и еден роман. Освен тоа во 2006 година на филмскиот фестивал во Кан, во рамките на меѓународната недела на критичарите, претстави и еден аматерски филм.