Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Туфа, Агрон

.

agron tufaАгрон Туфа, роден 1967 година во Дибер (Албанија), студирал албанска филологија во Тирана и светска книжевност на Институтот за книжевност „Максим Горки“ во Москва. На рускиот државен универзитет за општествени науки (РГГУ) се стекна и со магистерската титула во областа на книжевниот превод. Агрон Туфа има објавено бројни збирки поезија, романи и книжевни преводи од руски јазик, а предава на Филолошкиот факултет на универзитетот во Тирана. Освен тоа е директор на Институтот за студии по комунистички злосторства. За неговиот роман Fabula Rasa (2004) беше одликуваан со албанската државна награда за книжевност "Сребрено перо", а за Tenxherja (2009) ја доби косовската награда „Рекџаи Сурој“.