Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Гапоненко, Марјана

.

gaponenko marjanaМарјана Гапоненко е родена 1981 година во Одеса (Украина), а студирала германистика. По станиците во Краков и Даблин, денес живее во Мајнц и Виена. Од својата шеснаесетта година пишува на германски јазик. За романот Wer ist Martha? ја доби наградата „Адалберт Шамисо“. Во 2016 година беше објавен нејзиниот роман Das letzte Rennen. Нејзината драма-првенец го носи насловот Zu den Sternen. A cosmic affaire, по која следуваше Post-Sowjetische Dramolett-Trilogie.

Вебстраница