Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Стојановски, Давор

stojanovski davorДавор Стојановски е роден 1987 година во Скопје. Студирал македонски јазик, работел како текстописец на реклами и коректор, а денес работи како прозаист, поет, драматург, преведувач и музичар. За неговото прво драмско дел Стојановски во 2005 година ја доби наградата „Ане Франк“. Во 2011 година му беше доделена наградата за кус расказ на весникот „Нова Македонија“, а во 2016 година наградата за книжевност на весникот „Утрински весник“, за која уште 2013 година влезе во потесниот круг. Неговите дела се објавени во бројни прозни и поетски антологии во земјата и странство. Давор Стојановски е поранешен член на македонскиот алтернативен бенд „Foolish Green“, со кој во 2013 година го издаде албумот „Escape“.