Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Кола, Лисандри

.

kola lisandriЛисандри Кола, роден 1986 година во Скадар (Албанија), студирал албански јазик и книжевност. Во 2014 година се стекнува со докторска титула на универзитетот во Тирана од областа теоријата на книжевност. Денес предава современа албанска книжевност и историја на сонет на Факултетот за историја и филологија. На катедрата за новинарство освен тоа предава и теорија на превод. Лисандри Кола во 2006 година ја објави својата прва збирка песни, по што во 2011 година следуваше и неговиот прв роман. Тој е добитник на повеќе награди за неговите дела, меѓу кои и на наградата на културното друштво „Роберт Шварц“ за најдобар млад автор и на националната награда „Ат Зеф Плуми“. Заедно со Аристеа Кола во 2017 година го основа онлајн-списанието за книжевна критика Кенс“.