Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Веме, Ева Рут

.

wemme eva ruthЕва Рут Веме, родена 1973 година во Падерборн, студирала романистика, германистика, филозофија и теорија на музика. Работела во КПУ Моабит како толкувач и на Германскиот театар Берлин во одделот за драматургија и печат, асистент по драматургија на Државниот театар во Котбус, а потоа до 2008 година работела како драматург во Театарот Кемниц. Денес работи како слободен преведувач од романски јазик, како авторка, текстописец, режисерка на куклен театар и советничка за мигранти од Романија.