Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Николова, Оливера

.

nikolova oliveraОливера Николова, родена 1936 година во Скопје, се вборјува во една од најзначајните македонски писателки на совремието. До своето пензионирање работи во Македонската Радио и Телевизија. Од шеесетите години на минатиот век има објавено бројни романи и драми, со кои стекна голема популарност. За нејзиното дело, денес веќе дел од класиците на македонската книжевност, е добитник на реномирани македонски награди за книжевност.