Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Боев, Христо

.

boev hristoХристо Боев, роден 1973 година во Пловдив (Бугарија), студирал во својот роден град англиска филологија. Во 2013 докторира на универзитетот Овидиус Константа. Работи како слободен истражувач, визитинг доцент по англиска книжевност, учител по јазик и преведувач. Неговиот интерес особено е насочен кон книжевниот урбанизам, теоријата на просторот, геокритиката, компаративистиката и транслатологијата. Кон неговите дела се вбројуваат дела од: Михаил Себастијан, Гиб Михаеску, Ливиу Ребреану, Гарабет Ибраилеану, Јоана Парвулеску, Рухандра Кесереану и Флорин Иримиа.