Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Лаловиќ, Дамјан

.

lalovic damjanДамјан Лаловиќ, роден 1972 година во Загреб, студирал графички дизајн на Архитектонскиот факултет во Загреб. Од 1998 година работи како преведувач. Од септември 2000 до јуни 2004 година за Канцеларијата на ОН во Загреб преведува документи од хрватски на англиски и француски јазик. Од април 2005 година Дамјан Лаловиќ работи како уредник и преведувач од англиски, германски и францски јазик за издавачката куќа Диспут. Кон неговите преводи се вбројуваат дела од: Ханс Магнус Енценсбергер, Петер Алтенберг, Густав Мајерник, Ернст Касирер, Шарлоте Берат и Виктор Клемперер.