Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Голоб, Ања

.

golob anjaАња Голоб, родена 1976 година, е словенечка поетеса. Студира филозофија и компаративна книжевност во Љубљана и најпрвин работи како театарски критичар. Нејзините критики главно беа објавени во Вечер, вториот најголем дневен весник на Словенија. Денес Ања Голоб е главен уредник на издавачката куќа ВигаВагеКњиге, освен тоа работи како драматург и преведувач од германски и англиски јазик и пишува статии за весник. Во 2010 година ја објави нејзината прва збирка поезија V roki. Следуваат збирките поезија Vesa v zgibi (2013) и Didaskalije k dihanju (2016), за кои во 2014 и 2016 година беше одликувана со наградата Јенко за поезија. Ања Голоб живее во Љубљана и Брисел.  

Вебстраница