Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Апсолутно модерен: Елифе Красниќи во Скопје

.

595 elife krasniqiКако последна овогодишна стипендистка на резиденцијалната програма за писатели „Апсолутно модерен“ поддржана од ТРАДУКИ во Скопје четири недели живееше и работеше косовската писателка Eлифе Красниќи. За време на нејзиниот престој таа се посвети на нејзината нова збирка поезија и на докторскиот труд.

За крај издавачката куќа Готен на 12. декември организира книжевна вечер, на која таа во разговор со модераторот Бујар Лума даде увид во нејзината научна работа, читаше од нејзините песни и зборуваше за драмата Citycide, за која во 2011 година ја доби втората награда „Катерина Јосипи“ од Народниот театар на Косово.

партнери на проектот

traduki partners 2014 d