Печати

Красниќи, Елифе

.

krasniqi elifeЕлифе Красниќи е антрополог, феминистичка активистка и писателка. Студирала социологија во Приштина (БА) и завршила магистарски студии на The New School for Social Research во Њу Јорк. Моментално се наоѓа на докторски студии на универзитетот во Грац, каде што од 2010 до 2013 година студираше на Центарот за студии за Југоисточна Европа. Во фокусот на нејзината научна работа се семејните студии, родовите врски во Југоисточна Европа и мемориските студии. За нејзината драма Citycide во 2011 година ја доби втората награда „Катарина Јосипи“ од Националниот театар на Косово.