Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Плечиќ, Далибор

.

plecic daliborДалибор Плечиќ, роден 1979 година во Струмица (Македонија), студира општа и компаративна книжевност во Скопје. Потоа завршува магистерски студии во Белград во областа на библиотекарство и информатика. Далибор Плечиќ е писател, преведувач и книжевен критичар. Кон неговите дела се вбројуваат бројни книжевни критики, романот Bunike, збирката раскази Zaporožac, едно сценарио за филм, есеи и песни, кои ги има изведено на повеќе европски поетски фестивали.