Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Smrt na Kosovu polju. Istorija kosovskog mita

Чоловиќ, Иван.

580 colovic smrtВо оваа книга етнологот Иван Чоловиќ оди по трагите на историјата за митот за Косово и идеолошките и политичките функции на спомените од битката на Косово Поле од 1389 година. Во хронолошки редослед тој ги испитува извештаите за овој настан, поаѓајќи од првичните раскажувања, па се до текстовите од совремието.  

Smrt na Kosovu polju. Istorija kosovskog mita од Иван Чоловиќ излезе на македонски јазик (извадок) во издание на Љупка Христова-Башевска и Димитар Башевски под наслов Смрт на Косово Поле. Историја на косовскиот мит во Слово, Скопје.