Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Мојот маж

Бужаровска, Румена.

579 buzarovska moj mozВо единаесет приказни различни жени раскажуваат за нивното секојдневие и за нивните врски кон нивните сопрузи, деца, родители, колеги и пријатели. Така настануваат импресии и прецизно обликувани фигури – психолошки и општествени портрети со особено внимание на патријархалните односи. Бидејќи раскажувајќи за своите мажи – гинеколози, амбасадори, поети и полицајци – за статусот и односите на моќта, тие истовремено известуваат и за својата емоционална и социјална запоставеност.  

Мојот маж од Румена Бужаровска излезе на словенечки јазик (извадок) во превод на Алеш Мустар под наслов Moj mož во издание на Модријан, Љубљана.