Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Svinjske nogice

Голоб, Тадеј.

582 golob svinjske nogiceЦртачот на порно-стрипови Јани Бевк со својата животна сопатничка Маја и синот Симон се вселува во еден подрумски стан на периферијата од Љубљана. Речиси истовремено со тоа, а по подолго време добива работен налог: провокативно да го претстави словенечкиот национален херој Мартин Крпан. Но, за време на работата на илустрациите, со кои едноставно воопшто не напредува, се навлекува на дрога и станува насилен. По престојот во болница се чини дека повторно застанува на нозе и со помош на неговиот пријател Борут наоѓа нова работа како тетовирач. Меѓутоа еден случајно испечатен мејл треба да попречи сè.

Svinjske nogice [Свински ноџиња] од Тадеј Голоб излезе на босански јазик (извадок) во превод на Aхмед Буриќ под наслов Svinjske nogice во издание на Бајбук, Сараево.