Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Веремј, Неља

.

vermej nelljaНеља Веремеј, роден 1963 година во Советскиот сојуз, студирал руска филологија на универзитетот во Ленинград, а од 1994 година живее во Берлин. За неговиот дебитантски роман, објавен во 2013 година, Berlin liegt im Osten, кого публиката го прифати со едногласно воодушевување и кој беше номиниран за Германската награда за книжевност, во 2014 година ги доби стипендиите „Адалберт Шамисо“ и „Фридрих Хелдерлин“.