Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Writers-in-Residence: Мустафа Звиздиќ и Тања Ступар Трифуновиќ во Ново Место

.

590 novo mestoВо рамките на резиденцијалната програма поддржана од ТРАДУКИ во словенечкото Ново Место издавачката куќа Гога оваа есен поздрави двајца стипендисти од Босна и Херцеговина: Во септември Мустафа Звиздиќ четири недели живееше во станот за автори, каде што се посвети на завршувањето на неговиот нов роман со работен наслов „Garnizonska ambulanta“.

Во октомври Тања Ступар Трифуновиќ отпатува за Ново Место. И таа го искористи својот четиринеделен престој за работа на новите дела: една збирка поезија и еден роман со работен наслов „Nedostatak“, во кој го тематизира влијанието на историјата врз животот на луѓето и нивните општествени перспективи. Обајцата гости, освен тоа учествуваа на книжевни вечери, со цел да им се претстават на словенечките читатели. 

партнери на проектот

traduki partners 2014 d