Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Кидер, Абас

.

khider abbasАбас Кидер е роден 1973 година во Багдад. Поради неговата политичка активност бил уапсен на деветнаесетгодишна возраст. По ослободувањето од затвор во 1996 година пребегува во Ирак. Кидер живее во Германија од 2000 година. Завршил книжевност и филозофија во Минхен и Потсдам. Во 2008 година излегува неговиот дебитантски роман Der falsche Inder. Следуваат понатамошни романи: во 2011 година Die Orangen des Präsidenten, во 2013 година Brief in die Auberginenrepublik и Ohrfeige во 2016 година. Кидер е повеќекратно наградуван за своето дело, меѓу другото со наградата за литература во егзил „Хилде домин“ (2013), наградата „Нели Закс“ (2013) и со наградата „Шамисо“ (2017). Во 2017 година Абас Кидер беше избран за градски писател на Мајнц.

Вебстраница