Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Селмани, Шпетим

.

selmani shpetimШпетим Селмани, роден 1986 година во Приштина (Косово), студирал глума на Факултетот за уметности на универзитетот во Приштина. Од 2001 до 2006 година работи како актер на Модерниот театар ПО-ПО во Урошевац. Од 2010 година се ангажира како програмски координатор на невладината организација Левизја ФОЛ за борба против корупцијата, образование и зајакнување на цивилното општество. Како актер и понатаму е активен во повеќе пиеси. Кон неговите публикации како автор се вбројуваат збирките поезија Brenda Guacës (2006) и Poezi (2011), прозното дело Shenimet e një Grindaveci (2015) и блог-прилозите на порталот sbunker.