Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Југо, Маргит

jugo_margit

Маргит  Југо е родена во 1975 година во Бил. По гостинскиот семестар во Сараево во 1997 година, таа во 2002 година во Грац ги завршува студиите по превод. Од 2001 до 2007 година живее и работи во Сараево. Од 2007 година работи како книжевна преведувачка за босански, хрватски, српски и црногорски јазик и како посредничка за босанска книжевност во германско јазичниот простор. Од 2009 година е член на веб-редакцијата на европската мрежа ТРАДУКИ. Кон нејзините преводи, меѓу другото, се вбројуваат: Die Ankunft и Der Sohn од Андреј Николаидис, дела од Михајло Пантиќ, Зоран Живковиќ и Сања Ловренчиќ како и бројни прилози во антологии и во германско-јазичните изданија на српскиот критичен весник БЕТОН.