Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Ветерани, Аглаја

.

veteranyi aglajaАглаја Ветерани, родена 1962 година во Букурешт, потекнува од циркуско семејство со кое 1967 година пребегува во Западна Европа. Од 1982 година работеше како слободна актерка и писателка и се до нејзината смрт со самоубиство на 3. февруари 2002 во Цирих. Нејзиниот роман Warum das Kind in der Polenta kocht, меѓу останатото, беше одликувана со почесната награда на кантонот Цирих, со уметничката награда Берлин 2000 и со грантот „Адалберт Шамисо“ во 2000 година.