Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Was vom Sommer übrig ist

Бах, Тамара.

565 bach ostankiОва лето ништо не ѝ е право на Луизе. Родителите ѝ сè уште потуѓи отколку што беа и онака, а и соучениците исто така, особено по случката со Паул. А нејзиниот всушност толку добар план, работата кај пекарот на семафорот и разнесувањето весници да ги срочи така, за брзо да може да ги откачи часовите по возење, ни од далеку не успева во пракса. Можеби не требаше на својата баба да ѝ вети дека ќе се грижи за нејзиниот асматичен пес Бони. И тогаш таму се појавува Јана, која сред лето седи на трансформатор зa струја и јаде едно од оние мали завиени чоколадни колачиња. И која одеднаш ја следи Луизе како некоја сенка, небаре од неа очекува да ѝ покаже како се живее.

Was vom Sommer übrig ist [Што преостана од летото] од Тамара Бах излезе на словенечки јазик (извдок) во превод на Aленка Новак под наслов Ostanki poletja во издание на Дружина, Љубљана.