Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Новак, Аленка

.

novak alenkaАленка Новак е родена 1958 година во Љубљана. По завршувањето на студиите по германски и италијански јазик на Филолошкиот факултет во Љубљана почна да работи како библиотекарка. Од ова време потекнуваат и првите преводи, претежно социолошки текстови, коишто беа објавени по стручни списанија. Следуваат две вработувања како преведувачка. Од 2002 година работи како слободна преведувачка. Кон нејзините книжевни преводи се вбројуваат дела од Р.М. Рилке (Geschichten vom lieben Gott), Михаел Енде (Vollmondlegende) и Мило Дор (Der Mann, der fliegen konnte). Аленка Новак од 2005 година е член на Друштвото на книжевните писатели на Словенија.