Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Бах, Тамара

.

bach tamaraТамара Бах, родена 1976 во Лимбург на Лан, студирала англиски и германски јазик – педагогија во Берлин. Нејзината прва книга, Marsmädchen, уште како необјавен ракопис беше наградена со Олденбуршката награда за литература за деца и млади, а освен тоа ја доби и Германската награда за литература за млади. Следуваат понатамошни книги и награди, меѓу останатите и Католичката награда за литература за деца и млади во 2013 година за Was vom Sommer übrig ist. Во 2014 година Marienbilder се најде во списокот за меѓународниот избор на Вајт Равен. Тамара Бах живее и пишува во Берлин.