Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Мурешану, Ана

.

muresanu anaАна Мурешану, родена 1937 година во Медис, студирала германистика на Филолошкиот факултет на универзитетот Бабес Болај во Клуж. Од 1982 година е член на Друштвото на романски писатели и има објавено повеќе збирки поезија. Кон нејзините преводи од германски на романски јазик се вбројуваат дела од Криста Волф, Ингеборг Бахман, Елфриде Јелинек, Гинтер Грас, Бернхард Шлинк, Лук Бонди и Штефан Цвајг, како и бројни театарски пиеси (Танкред Дорст, Феликс Митерер, Оден фон Хорват, Петар Вајс). Од 1985 година живее во Минхен.