Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Hrvatske bajke

Ловренчиќ, Сања.

lovrencic_maerchenЕдинаесет прекрасни хрватски сказни, кои никако да се дочитаат, доинтерпретират и допрераскажат.

Лисецот, мачорот, мечката, девојчето-жаба и малата самовила ги чекаат малите и големите пријатели на сказните.

Сказните се следниве:

Мачорот и лисицата
Третиот син ама беше вистински разбојник
Гурманката
Како еден војник стана крал
За зајакот, мечката, човекот и лисецот  
Како служителот му врати мило за драго на господарот
Петлето и неговите другари
Момчето и царот на демоните
Девојчето-жаба
Ловецот на птици и црната чавка
Малата самовила

,,Хрватски сказни" излезе на германски јазик во превод на Mаргит Југо под наслов "Kroatische Märchen" во издание на ,,Лејкам Интернационал", Загреб/Грац.