Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Поповиќ, Свен

.

popovic svenСвен Поповиќ, роден 1989 година во Загреб, студирал компаративна книжевност, англиски јазик и книжевност и американски студии на Филозофскиот факултет во Загреб. Тој пишува музички и книжевни критики за стручни списанија и портали. Неговата проза беше објавена во списанијата: Кворум, Зарез, Фантом слободе, Нова рјеч, во збирката Record Stories, во антологијата Bez vrata, bez kucanja, како и на интернет-портали. Во 2015 година ја објавува неговата прва книга Nebo u kaljuži. Свен Поповиќ е коосновач на програмата за млади автори „Tko čita“ и уредник на истоимената збирка за 2015/2016 година. Неговите  раскази беа прифатени во Best European Fiction 2017 и преведени на англиски и романски јазик.