Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Ein Mann will nach oben

Фалада, Ханс.

559 fallada jedan covjekМомчето сирак Зибрехт сака да направи кариера во Берлин меѓу двете светски војни. Вози забранети камиони и мрачни личности низ градот и станува набљудувач на берлинското општество. Овој роман кој веднаш оковува раскажува околу две децении германска историја за еден голем животен простор и за цената на парите.   

Ein Mann will nach oben [Еден човек се стреми кон врвот] од Ханс Фалада излезе на босански јазик (извадок) во превод на Мира Ѓорѓевиќ под наслов Jedan čovjek stremi ka vrhu во издание на Buybook, Сараево.