Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Баев, Антон

.

baev antonАнтон Баев, роден 1963 година во Пловдив, студирал книжевност. Во 2009 година на Институтот за литература на Бугарската академија на науките се стекнува со докторска титула. Има објавено бројни книги и е повеќекратно одликуван за неговата книжевна дејност. Неговото дело опфаќа книги поезија, романи, збирки раскази, монографии и еден филозофски фрагмент. Последно за неговиот роман Светата кръв што излезе во 2016 година ја доби специјалната награда “Развитие”. Преводи на неговите дела се објавени на англиски, германски, шпански, турски, грчки, македонски, албански, српски и руски јазик.