Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Бабачиќ, Есад

.

babacic esadЕсад Бабачиќ, писател и пејач на легендарниот панк бенд Виа офензива, се смета за најоригиналниот и најпознатиот претставник на словенечката книжевна сцена. Неговиот опус опфаќа бројни книги и песни, за кои повеќекратно е наградуван. Во 2003 година за неговата песна Donava ја доби австриската награда Хербиг. Преводи на неговите текстови се објавени на сите поголеми европски јазици, а меѓу останатото и во списанијата Die Batterie, Literatur und Kritik и Edinburgh Review.