Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Божовиќ, Ѓорѓе

.

bozhoviq gjorgjeЃорѓе Божовиќ, роден 1990 година, студирал општа лингивистика и албанологија на Филолошкиот факултет во Белград. Во 2012 година дипломира на ромски студии по Нови Сад. Пишува литературни критики и есеи и преведува од албански јазик. Од 2006 до 2009 година беше коорганизатор на регионалниот книжевен фестивал На пола пута во Ужице. Во рамките на еден проект на Белградската група 484 го потпомогна и издавањето на едицијата публикации Мала кутија, за која препеа песни од Љуљета Љешњаку и Агрон Туфа од албански јазик. Ѓорѓе Божовиќ пишува текстови за порталите Booksa (Загреб), Бетон (Белград) и Eurozine како и за списанијата Aс! (Сараево), Улазница (Зрењанин) и југоЛинк (Берлин).