Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Димитрова, Гергана

.

dimitrova gerganaГергана Димитрова, родена 1975 година во Бургас (Бугарија), студирала културни науки и театарска режија во Софија и Берлин. Работи како слободна режисерка и преведувачка и ја води Организацијата за современа алтернативна уметност и култура „36 Monkeys“ во Софија. Нејзиното дело опфаќа бројни книги и драми. Пиесата Праехидно, којашто ја напиша заедно со Здрава Каменова, во 2012 година беше одликувана со наградата ИКАР за најдобра драма на годината. Од 2006 година Гергана Димитрова преведува книжевност од германски на бугарски јазик. Кон нејзините преводи, меѓу другото, се вбројуваат Liv Stein од Нино Харатишвили и  69 од Игор Бауерсима.