Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Фингер, Зузана

.

finger zuzanaЗузана Фингер, родена 1959 година во Сала (Чешкословачка), студирала славистика и балканологија во Берлин. Од 2010 година е негувачка на татковината на судетските Германци. Во 2013, 2014 и 2015 година држеше и предавања по предметот албанологија на универзитетот ЛМ во Минхен. Зузана Фингер преведува од албански, српски, словачки и чешки на германски јазик. Кон нејзините преводи, меѓу другото, се вбројуваат и дела од Екрем Баша и Јетон Незирај.