Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Рајчевиќ, Васко

.

raicevic vaskoВаско Рајчевиќ, роден 1979 година во Подгорица, студирал на Факултетот за драмски уметности во Цетиње. Тој е член на алтернативната театарска група АТАК и работи како асистент на Факултетот за црногорски јазик и книжевност. Васко Рајчевиќ пишува теоретски списи и есеи за списанијата Ars (Подгорица), Quorum (Загреб) и ЛудЛитература (Љубљана). Во неговите театарски пиеси се вбројува делото Dobra smrt, кое беше изведено во Црногорскиот народен театар. Некои од неговите дела се преведени на англиски, руски, словенечки и полски јазик.