Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Бендиксен, Катарина

.

bendixen katharinaКатарина Бендиксен, родена1981 година во Лајпциг, студирала историја на книгата и хиспанистика во Лајпциг и Аликанте. Таа е писателка, преведувачка и уредничка за проза на списанието за книжевност poet. Кон нејзините публикации се вбројуваат повеќе збирки раскази и романот Ich sehe alles (2016). За нејзината писателска дејност е повеќекратно наградена, а нејзиното учество на повеќе стипендиски програми, меѓу другото, ѝ овозможија и престои во уметничкото село Шепинген и во замокот Солитуде. Во 2014 година 4 месеци беше писателка во градот Ерфурт.