Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Ultramarin

Продановиќ, Милета.

558 prodanovic ultramarinUltramarin раскажува за едно патување на еден син со неговиот татко низ денешна Италија. Преку реконструкцијата на спомените на таткото и на неговото сопствено детство патувањето истовремено води низ историјата на Србија, Југославија и на Балканот во втората половина од ХХ век. Роман во збор и слика, за детството, за постоењето и исчезнувањето на една една земја, за Италија и за уметноста.  

Ultramarin од Милета Продановиќ излезе на македонски јазик (извадок) во превод на Александар Прокопиев под наслов Ултрамарин во издание на Магор, Скопје.