Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Pampa Blues

Лаперт, Ролф.

555 lappert bluzШеснаесетгодишниот Бен седи во заспаното гнездо Вингроден, во кое нема повеќе од една бензинска пумпа, вештачкото езеро и убавата фризерка Ана. Кога визионерот Маслов ќе рашири вести за еден НЛО, за местото да го престори во место за аџилак, се појавува Лена со нејзината камера. Планот на Маслов се чини дека функционира. Ама тогаш НЛО-то застранува во соседното место, полицијата и печатот доаѓаат поради сомнение за убиство, Лена не е новинарка – а Бен e вљубен.

Романот за млади Pampa Blues [Пампа блуз] од Ролф Лаперт излезе на албански јазик (извадок) во превод на Сокол Мичи под наслов Bluz në humbëtirë во издание на Фјала, Тирана.