Печати

Каламујиќ, Лејла

.

kalamujic lejlaЛејла Каламујиќ, родена 1980 година во Сараево, студирала филозофија и социологија на Филозофскиот факултет во Сараево. Објавува проза, есеи и критики во списанија и по веб-портали во Босна и Херцеговина и во други земји од регионот. За нејзината збирка раскази Zovite me Esteban, која влезе во потесниот избор за Книжевната награда на Европската Унија во 2016 година, ја доби наградата Едо-Будиша за најдобра збирка куса проза во 2015 година.