Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Награда „Фабјан Хафнер“ за извонреден превод (германски-словенечки јазик)

.

530 ausschreibungГете Институтот во соработка со Литературниот колоквиум Берлин (ЛЦБ) за прв пат ја презентира наградата „Фабјан Хафнер“, која го одликува најдобриот преведувач од германски на словенечки јазик и обратно. Во 2017 година наградата ќе биде доделена за извонреден превод од германски на словенечки јазик, а во 2018 година за извонреден превод од словенечки на германски јазик. Наградата е наречена по за Словенија многу значајниот преведувач, поет и книжевен теоретичар Фабјан Хафнер (1966–2016) и вклучува едномесечна стипендија во Литературниот колоквиум Берлин. Рокот за пријавување е: 30. јуни 2017 година.

Конкурс (германски јазик)

Конкурс (словенечки јазик)

партнери на проектот

traduki partners 2014 d