Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Konec. Znova

Баук, Дино.

553 bauk konecВојна, љубов и рокенрол – тоа се големите теми во романот на Дино Баук, кој нè поведува во Љубљана од осумдесетите и деведесеттите години од минатиот век. Мормонката Мери и рокерот Денис се вљубуваат еден во друг. Додека Мери поради тоа за казна е префрлена во австриската провинција, Денис повторно се наоѓа во виорот на војната на Балканот. Во неговиот награден роман Баук ја раскажува историјата на една една култура што се распаѓа и на една изгубена генeрација.

Konec. Znova [Крај. Одново] од Дино Баук излезе на германски јазик (извадок) во превод на Себастијан Валхер под наслов Ende. Abermals во издание на Холицер, Виена и на хрватски јазик (извадок) во превод на Јагна Погачник под наслов Kraj. Iznova во издание на Hena com, Загреб.