Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Ходене на пръсти

Иванковиќ, Жељко.

552 ivankovic hodene88 песни од хрватско-босанскиот поет, романсиер и публицист Жељко Иванчиќ одбра бугарскиот преведувач Христо Попов, ги препеа на бугарски и така настанатата книга ја нарече по насловот на една песна – Hod na prstima. Во песните Иванковиќ најчесто се занимава со пределот од каде што доаѓа, со потеклото, семејството, чудото на јазикот.

Изборот песни Ходене на пръсти [Од на прсти] од Жељко Иванчиќ излезе во издание на Панорама, Софија. Изборот и препевот на бугарски јазик (извадок) е на Христо Попов.